Historiske flyfotos på nettet

Se tilbage i tiden. Lyder det ikke fantastisk. Det kan vi nu på nettet. i hvert fald hvis vi bor i Jylland eller på Fyn + øerne. En omfattende samling af flyfotos – hvor de ældste er fra 1945 – bliver nu lagt på internettet.

Det er de nu nedlagte amters flyfotoarkiver, der er blevet scannet og “sat sammen”, så vi kan opleve dem i en sammenhæng. Formålet er reelt at sætte myndighederne i stat, region og kommuner i stand til at løse de opgaver, de har arvet fra amterne. Men sidegevinsten er, at de digitaliserede flyfotos kan lægges på nettet til glæde for os alle. Så kan vi følge udviklingen i vores barndoms kvarter, på slægtsgården eller hvor vi nu kommer fra. Måske også museer, universiteter, lokalhistoriske arkiver eller foreninger kan få glæde af de “nye” fotos.

Det er ret store datamængder, der ligger i billederne. Alene i region syd er der ca. 40.000 flyfotos i arkivet fra 1945 frem til 1993.

Regioner

  • Nordjylland
  • Midjylland
  • Sydjylland og Fyn
  • Sjælland (hvor bliver I af ??)
  • Bornholm

Hvordan ?

Det hele er lavet på den måde, at hvert billede bliver scannet i 1200 x 1200 dpi og herefter registreres med koordinater, så det passer geografisk andre kortværker – i samme koordinatsystem. Helt så præcist, som de flyfotos vi kender fra KRAK og google maps mv., er det ikke. Alligevel ser det fornuftigt ud, og vi kan se billederne i en sammenhæng. Det har ikke være muligt før nu.
Lige nu er det kommunernes kortsamarbejder der er drivkraften i at få de historiske kort på nettet. I virkeligheden fordi de skal bruge dem til interne opgaver, men for en ret beskeden meromkostning kan de heldigvis stilles til rådighed for os alle. Lige nu er der en internetadresse – eller URL – pr kommune, men hvem ved – måske man kunne blive enig om én landsdækkende flyfoto-portal, som løbende bliver suppleret med de optagelser befinder sig rundt om i landets arkiver. Der er eksempler på optagelser fra 1920′erne. Kunne man få “det hele med”, vil landets udvikling kunne dokumenteres i en ganske pæn periode. DET kunne være spændende !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *