CDex – gem dine musik CD’er som mp3

CDex er et gratis program til at kopiere din CD-samling over på en harddisk – fx. som MP3. Hvorfor skal man nu det ? Det kan af flere grunde være en god idé. Du laver en backup, så bliver CD’en væk eller stjålet, har du indholdet. Du kan overføre numre til din MP3 afspiller eller afspille musikken fra din pc. Det kan være en bærbar pc, en forstærker og et par højttalere – eller blot tilkoblet dit anlæg, så slipper du for at rode rundt med CD’erne. Endelig kan du brænde en kopi til bilen, så originalen ikke bliver væk eller kommer til skade der. Det er oven i købet helt legalt at gøre til eget brug.Det er ikke fordi CDex er en nyhed. Programmet har mig bekendt flere år på bagen, men jeg tror at det er lidt overset af mange, og det fortjener det ikke.CDex viser sig at være ret let at bruge, og fungerer rimeligt hurtigt. Konvertering af en hel CD tager kun nogle få minutter. En rigtig fiks detalje er at CDex selv finder navn på artist eller gruppe, navnet på CD’en samt navnene på alle numrene ved at koble op på en stor fælles database på internettet

CDex logo

Her finder du CDexDownload CDex Læs om download og installation på næste side.Kom hurtigt i gang.Når alt er installeret, er det bare at gå i gang. Der er meget hjælp at hente under “hjælp”, men gider du ikke læse dette, er der her en hurtig introduktion.Start CDex vha ikonet på skrivebordet eller Start | Programmer | CDex | CDex. Først skal du lige have et par indstillinger på plads.Vælg: Options | Settings i menubjælken øverst – eller tryk F4. Vælg fanebladet “Filenames”. I felterne WAV –> mp3 og “Recorded Tracks” skal du vælge stier til de mapper, som dine filer opbevares i. Programmet foreslår selv …./Dokumenter/MyMusic/MP3.Tip – Musik fylder en del, særligt hvis du har mange CD’ere i din samling. Derfor kan det være en idé at anskaffe en usb-hardisk, altså en separat harddisk, som tilføjer masser af hukommelse til din pc. 250 mb koster under 1000 kr. Og er sikkert blevet billigere siden jeg sidst chekkede priser.Vælg: fanebladet Remote CDDB og indtast din emailadresse i 5. linie (eller noget der ligner fx. elvis@graceland.com).Klik OK – nu burde alt virke, eller må du ty til hjælpen – eller skrive til mig nedenfor.Nu er du klar til at gå i gang. “Its time to rip some files”

CDex screenshot
Figuren viser hovedsiden med indholdet af en CD – “Bounty Blue” af “Johnny Madsen”.

Bemærk at felterne “Artist”, “Title” og alle numrene er udfyldt. Det kan man enten gøre manuelt – og det gider man ikke, idet det tager lang tid. Men man bør gøre det, ellers får du en mase filer med meningsløse navne, og det er der ikke meget grin ved. HELDIGVIS er der en billig genvej. På internettet er der en stor database CDDB, som indeholder oplysningerne om rigtig mange CD albums. Alt hvad du skal gøre for at få love at bruge den er, at udfylde din e-mail adresse i settings, (som vi gjorde lige før).Vælg nu et eller flere numre (tracks) fra listen med alle numrene. Det gør du sådan (standard windows funktionalitet):

  • Et nummer – Klik på det.
  • Flere numre – hold CTRL tasten ned mens du klikke på numrene
  • Flere numre i rækkefølge – hold SHIFT tasten ned mens du klikke på numrene
  • Alle numre – CTRL + A

Når det er gjort kan du konvertere (extract) numrene til fx. WAV eller MP3.WAV – tryk F8 eller vælg den øverste knap på “Recording” værktøjslinien til højreMP3 – tryk på F9 eller den næstøverste knap på værktøjslinien.

CDex screenshot vejl
Sådan her sværere er det ikke.

Related posts

Leave a Comment